Ruud-Jan Kokke

Liefde voor materiaal en techniek

De ontwerpen van Ruud-Jan Kokke (1965) kenmerken zich door een persoonlijke stijl en vormgeving met oog voor detail en functionaliteit. Ze hebben een hoge technische en visuele kwaliteit met een sober en inventief, speels karakter en zoeken de grenzen op van de mogelijkheden van het gebruikte materiaal. Kokke zoekt door tot er een ontwerp ligt dat uiterst functioneel is en verbaast door elegantie, verfijning en bijna extreme eenvoud. Het is pas geslaagd als er een evenwicht is bereikt tussen materiaal, vorm en functionaliteit.

Materiaal, vorm en functionaliteit; de basis voor de TC kruk

Ruud-Jan Kokke is een echte bouwer, met grote kennis van en liefde voor materialen en constructietechnieken. Op aanvraag van Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam ontwierp Ruud-Jan in 1989 kruk TC. Bij binnenkomst kan de bezoeker de kruk meenemen en gebruiken om de kunst rustig op zich in te kunnen laten werken. Zowel de vorm als het gewicht tonen dat Kokke de uiterste grenzen van maakbaarheid en materiaalgebruik in combinatie met functionaliteit weet te bereiken. De kruk is stapelbaar, sterk en lichtgewicht (<1 kg).

Ruud-Jan Kokke

Het werk van Ruud-Jan werd nationaal en internationaal meerdere malen bekroond. Enkele van zijn ontwerpen staan tentoongesteld in het Museum of Modern Art in New York, Museum Boymans van Beuningen (Rotterdam), het Stedelijk Museum te Amsterdam en het Museum für Angewandte Kunst in Keulen. Kokke richt zich, naast het ontwerpen van meubels, ook op architectonische en interieurprojecten in o.a. scholen, overheidsgebouwen en in de openbare ruimte.

Meer van deze ontwerper