Wim Quist

Een meubel is als een klein huis

Architect en meubelontwerper Wim Quist (1930) studeerde in 1960 af aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam waarna hij zijn eigen architectenbureau oprichtte. In zijn werk zijn geometrische vormen en zichtbare constructies belangrijke thema’s. Zijn ideeën over het ontwerpen van interieurs en meubelen krijgen definitief vorm als hij tussen 1970 en 1977 de nieuwe vleugel voor het Kröller-Müller museum ontwerpt.

Kunstenaarsduo Gilbert & George op de BQ bank in het Kröller-Müller

Quist ziet een meubel als een klein gebouw: beide behoren dienstbaar, doelmatig en duurzaam te zijn en een neutrale sfeer uit te ademen. Bij het ontwerpen gaat hij uit van de eisen die de opdrachtgever aan het meubel stelt. Quists bewondering voor het functionalisme komt in zijn vormgeving tot uiting: de meubelen hebben strakke, geometrische vormen en staan in dienst van het gebruik. Hij geeft zijn meubelen geen decoraties, maar let sterk op details, zoals te zien is in zijn ontwerp van de BQ museumbank voor het Kröller- Müller museum.

Wim Quist

Als Rijksbouwmeester en hoogleraar Architectuur en Stedenbouw aan de TU in Eindhoven is Wim Quist een gerenommeerd Nederlands architect. Hij ontwierp onder meer het Museon in Den Haag (1985), de nieuwe Rotterdamse Schouwburg (1988) en de witte waterbollen aan de Anton Coolenlaan in Eindhoven (1970).

Meer van deze ontwerper