Tribute to Visser:
bekende ontwerpers brengen een ode aan Martin Visser

Jan des Bouvrie, Richard Hutten, Carolina Wilcke & Reinier Bosch, Piet Hein Eek, Kiki van Eijk, Marcel Wanders en Sabine Marcelis eren het werk van Martin Visser. ‘Tribute to Visser’ vanaf 14 maart 2020 bij Spectrum en in het Centraal Museum Utrecht.

Vanwege de recente maatregelen rond het Coronavirus is het Centraal Museum tijdelijk gesloten. De expositie ‘De slaapbank die ogen opende’ is uitgesteld.

Dit jaar vieren we het 60-jarig jubileum van de meubelcollectie die toonaangevend vormgever Martin Visser (1922-2009) in 1960 voor Spectrum maakte. Vissers collectie bracht vele designklassiekers voort, waaronder de beroemde BR 02 slaapbank. Om zijn bijdrage aan de Nederlandse designgeschiedenis te eren, brengen bekende ontwerpers van nu een ode aan zijn werk. Jan des Bouvrie, Richard Hutten, Carolina Wilcke & Reinier Bosch, Piet Hein Eek, Kiki van Eijk, Marcel Wanders en Sabine Marcelis maakten een nieuw ontwerp, geïnspireerd op een meubel van Visser. Het resultaat is ‘Tribute to Visser’. De ontwerpen zijn samen met het originele werk van Martin Visser vanaf 14 maart te zien in de tentoonstelling ‘De slaapbank die ogen opende’ in het Centraal Museum Utrecht.

Martin Visser & Spectrum
In de jaren 50 wordt Martin Visser hoofd van Spectrum’s design afdeling. Als een van Nederlands bekendste vormgevers verbindt hij belangrijke ontwerpers aan het meubelmerk waaronder Friso Kramer, Constant Nieuwenhuys, Benno Premsela en Gerrit Rietveld. De meubelcollectie die Visser in 1960 voor het merk ontwerpt, met de BR 02 slaapbank als bekendste icoon, blijkt een gouden greep. De slaapbank wordt een echte designklassieker en is, net als veel andere gewilde ontwerpen van Visser, nog altijd bij Spectrum in productie.

Een ode van bekende ontwerpers
Om het 60-jarig jubileum van Vissers meest bekende ontwerpen te vieren brengen Nederlandse ontwerpers onder de naam ‘Tribute to Visser’ een ode aan zijn werk. Jan des Bouvrie, Richard Hutten, Carolina Wilcke & Reinier Bosch, Piet Hein Eek, Kiki van Eijk, Marcel Wanders en Sabine Marcelis maakten een nieuw ontwerp, geïnspireerd op een meubel van Visser. Het ontwerp van Sabine Marcelis, de SE 69 SOAP Edition, werd voor de gelegenheid in januari van dit jaar al geïntroduceerd bij Galerie Eenwerk in Amsterdam.

Tentoonstelling in het Centraal Museum Utrecht
In de tentoonstelling ‘De slaapbank die ogen opende’ toont het Centraal Museum in Utrecht de resultaten van de ontwerpers samen met de originele meubels van Martin Visser. Ook is eerder werk uit het oeuvre van de deelnemende ontwerpers te zien. De objecten worden vergezeld door moderne kunst uit de collectie van het Centraal Museum van kunstenaars waarvan Visser werk verzamelde. Visser bouwde gedurende zijn leven een belangrijke privécollectie op van hedendaagse kunst. Hij verzamelde al vroeg werk van Cobra, later ligt de focus van zijn verzameling met name op minimal art en conceptuele kunst van makers als Christo, Daan van Golden en Jan Schoonhoven.

Download hier het persbericht ‘Tribute to Visser’.

Volg via deze link de laatste updates over ‘Tribute to Visser’.