Aart van Asseldonk

Moderne ambachtsman met oog voor detail

Ontwerper Aart van Asseldonk is een moderne ambachtsman die zijn eigenzinnige kijk op design combineert met zijn gevoel voor kwaliteit. De vroege industriële periode is voor Aart een belangrijke inspiratiebron, het ambacht en de beleving van die tijd streeft hij ook na in zijn eigen ontwerpen. Door te werken met pure en eerlijke materialen wil hij het oorspronkelijke ambacht dat daarbij hoort laten zegevieren.

Endless tafel, ontworpen door Aart van Asseldonk

Aart groeide op in de werkplaats van zijn vader. Hier werd hij geïnspireerd door het samenbrengen van ambacht en techniek. Al vroeg ontwikkelde hij een voorliefde voor het ambachtelijke proces, verfijnde afwerking en primaire materialen zoals steen, hout en metaal. Na zijn opleiding aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten startte Aart zijn eigen ontwerpstudio, Atelier van Asseldonk.

Industriële details van de Endless tafel
Aart van Asseldonk

In 2017 vernieuwde Aart het interieurontwerp van de fabriek van De Ploeg in Bergeijk, het enige industriële gebouw dat Gerrit Rietveld ooit ontwierp en tevens de bakermat van Spectrum. Het iconische gebouw werd in 1958 door Gerrit Rietveld ontworpen als nieuwe thuisbasis voor weverij De Ploeg, het bedrijf waar Spectrum in 1941 uit ontstond. Sinds 2017 is het gebouw in gebruik door interieurbouwer Bruns, die Aart de opdracht gaf voor het vernieuwen van het interieur. Aarts moderne interieurontwerp sluit naadloos aan bij de strakheid die Rietveld ook nastreefde in de architectuur van de fabriek. De constructies van de glazen gevel, de structuur van de wanden en de volledige transparantie die het gebouw doorkruist, waren de uitgangspunten voor Aart bij het ontwerpen van de Endless tafel, die nadat deze in een eerste versie in De Ploeg fabriek werd toegepast, werd doorontwikkeld voor de Spectrum collectie. De Endless tafel kan eindeloos gekoppeld worden waardoor maatwerktafels te creëren zijn.

De Ploeg fabriek in Bergeijk