Friso Kramer

Het werk van Friso Kramer (1922-2019) is van grote invloed geweest op de internationale designwereld en daarmee is Kramer één van de meest belangrijke ontwerpers die Nederland gekend heeft. Zijn onmiskenbare stempel op industrieel design is vandaag de dag nog goed te merken.

Geboren in 1922, begon Friso Kramer op jonge leeftijd te experimenteren met verschillende materialen en technieken. Terwijl hij studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, specialiseerde hij zich in industrieel ontwerp. En dat bleef niet onopgemerkt. Een van zijn bekendste ontwerpen is de Revolt stoel voor Ahrend. Een ranke en functionele stoel, gemaakt van conventioneel plaatstaal. Onopvallend en dienend, net als zijn eveneens bekende ontwerp van de groene brievenbus.

Ontwerpen van Friso Kramer zijn functioneel, tijdloos en vernieuwend. Ze blijven generatie op generatie relevant, tot ver nadat ze voor het eerst op de markt kwamen.

“Als de vorm niet bijdraagt aan de functie heeft het geen bestaansrecht.”

Voor de accessoirescollectie van Spectrum maakte Kramer de DH05 kapstok. Dit is meer dan alleen een functioneel item – het is een waar decorstuk in huis. Het oorspronkelijke ontwerp komt uit 1954. In 2023 werd de DH05 kapstok opnieuw uitgebracht door Spectrum, onder creatieve leiding van Studio RENS.

Kapstok friso kramer