1941: ontstaan uit
verzet

Als gevolg van de Tweede Wereldoorlog is er bij weverij De Ploeg een tekort aan grondstoffen. Om tewerkstelling van het personeel te voorkomen, wordt in 1941 ‘t Spectrum opgericht. Meubels en woonaccessoires vervaardigd uit klein hout en biezen vormen de basis van de eerste collectie. Gerrit Rietveld wordt door ‘t Spectrum directeur Piet Blijenburg benoemd tot lid van de beoordelingscommissie van de collectie.

De fabriek van weverij De Ploeg in Bergeijk, in 1958 ontworpen door Gerrit Rietveld
De eerste producten van Spectrum

Avant-gardist
Martin Visser

In 1954 wordt Martin Visser hoofd van Spectrum’s design afdeling. Gedurende 20 jaar neemt Visser in zijn kielzog grote ontwerpers mee waaronder Friso Kramer, Constant Nieuwenhuys en Benno Premsela. Ook Gerrit Rietveld ontwerpt enkele meubels voor de collectie. De collectie die Visser in 1960 ontwerpt, met de BR 02 slaapbank als bekendste icoon, blijkt een gouden greep en vormt tot op de dag van vandaag de ruggengraat van de Spectrum collectie.

Foto uit de catalogus van 1956, de introductie van de IJhorst bijzettafel van Constant Nieuwenhuys

Een echte 60s foto van de BZ lattenbank in het Stedelijk Museum

Een blauwdruk voor toekomstige generaties

Spectrum meubels worden enorm populair in het moderne Nederlandse huishouden. Als een van de meest prominente participanten binnen de stichting ‘Goed Wonen’ (1946-1968), vertegenwoordigt Spectrum samen met merken als Pastoe, De Ploeg en Artifort modern design met de standaard van een goede smaak.

Een typisch interieur uit de jaren 60 met meubels van Spectrum en Pastoe
Koningin Maxima op de fauteuil van Ruud-Jan Kokke

Al meer dan 75 jaar
tijdloos design

De Spectrum collectie bestaat uit sterke karakters met een eigen verhaal. De meubels hebben een heldere constructie en vormtaal en worden toegepast in zowel de woonkamer als in bijzondere ontvangst- en vergaderruimtes. Duurzaamheid, het Nederlandse product en de oorspronkelijke vormgeving krijgen steeds meer waardering en bevestigen waar Spectrum al 75 jaar voor staat; meubels met een toekomstwaarde.

Door de samenwerking met zusteronderneming Rietveld Originals kan Spectrum sinds 2014 een groot deel van de meubelontwerpen van Gerrit Rietveld in haar collectie voeren. Naast Martin Visser en Gerrit Rietveld vormen de ontwerpen van oud gedienden Benno Premsela en Constant Nieuwenhuys de basis voor het werk van een nieuwe generatie. De succesvolle Tangled serie van Carolina Wilcke en de in 2018 geïntroduceerde Endless tafel van Aart van Asseldonk zijn hiervan het meest recente resultaat.