Designkenners van nu over de bank van toen

De slaapbank BR 02, een bewezen klassieker, een ontwerp uit 1960. De heldere constructie en minimalistische vormtaal maken dat deze bank probleemloos de verschillende stijlperiodes door staat. Hoe zou deze bank er met alle extra kennis, (productie-)mogelijkheden en materialen die inmiddels voorhanden zijn, uit zien? Wij vroegen het enkele branchegenoten van nu hoe zij de bank zien. En zouden zij iets willen veranderen?


THOMAS EURLINGS
INTERIEUR- EN PRODUCTONTWERPER

“De bank is een archetype van Nederlands design uit dit tijdvak geworden. Het archetype van een Nederlandse bank zelfs. In vele opzichten –formaat, multifunctio­naliteit, openheid – past hij precies bij de Nederlandse mentaliteit. Praktisch voor kleine ruimten, terwijl hij ook niet misstaat in grote.”

www.thomaseurlings.com


AART VAN ASSELDONK
PRODUCTONTWERPER EN KUNSTENAAR

“Martin Visser was zo goed omdat hij op een eigenzinnig minimalistische manier te werk ging. Industriële onderstellen en materiaalcombinaties. Puur technisch, geen opsmuk. Ik zou aan de BR 02 niet veel veranderen, als het al zou kunnen.”

www.aartvanasseldonk.com


PAUL LINSE
ONTWERPER EN INTERIEURARCHITECT

“Deze bank jeugdsentiment! In mijn familie speelde hij een cen­trale rol: een vanzelfsprekend object waarop geleefd werd. Later kwam hij als erfstuk in mijn eigen huis terecht, waar hij sindsdien tussen andere klassiekers een prominente plek inneemt, al decennialang. Zonder verdrongen te worden door nieuwere opties. Het charismatisch én ingetogen ontwerp behoudt zijn tijdloze kracht.”

www.studiolinse.com


EDWIN VAN ONNA
PUBLICIST EN CURATOR

“Een geweldige zit/slaapsofa met de strakke functionalistische uitstraling van rond 1960. Door de vlakke rugleuning en zitting kun je “actief zitten” op deze Spectrumklassieker. Een heel luchtig en compact ontwerp, perfect passend in het interieur van de kleine naoorlogse woningen. Ik zou er persoonlijk niets aan veranderen. Het ontwerp staat als een huis.”

www.linkedin.com/in/edwin-van-onna-4a8b6812