Walter Antonis

Van stoffeerder tot veelzijdig ontwerper

Achter ontwerper Walter Antonis schuilt een bijzonder verhaal. Walter werd geboren in 1943 en begon na zijn middelbareschooltijd aan een baan in de administratie bij De Ploeg. Dit bleek al snel niets voor hem te zijn. Waarom? Het creatieve trok hem. Hij begon aan de Design Academy en vond daarnaast een baantje bij ’t Spectrum als stoffeerder. Eenmaal bij ’t Spectrum kreeg hij de kans nauw samen te werken met hoofdontwerper Martin Visser, wat uiteindelijk zijn leermeerster werd. Martin Visser stimuleerde Walter in zijn bewustzijn over de uitgangspunten van productontwerpen. Daarnaast dacht hij vaak met Visser mee en tekende hij ontwerpen voor hem uit.

“Productontwerpen is een onderdeel van een proces waarin functie en doel centraal staan.”

Walter Antonis

Nadat Walter in 1971 zijn studie aan de Design Academy afrondde, werd hem een baan aangeboden bij ’t Spectrum als ontwerper. Al vrij snel werd hem gevraagd een fauteuil te ontwerpen en de SZ 14, een ranke, maar toch comfortabele fauteuil, bekleed met tuigleer werd een feit.

Naast zijn eigen werk als ontwerper, bleef hij Martin Visser ook ondersteunen. Visser haalde veel kunstenaars en ontwerpers naar Bergeijk, wat ervoor zorgde dat Walter ook in aanraking kwam met kunst en kunstenaars. Hierdoor verbreedde hij niet alleen zijn kennis van toepassing van materialen en vormen, maar versterkte hij ook zijn visie op tijdloze en onderscheidende vormgeving.

De SZ 14 fauteuil van Walter Antonis

Na een reorganisatie bij Spectrum in 1974 nam Antonis de rechten voor uitgave van zijn eigen ontwerpen over in eigen beheer. Hij werd actief als freelancer voor verschillende bekende Nederlandse merken en zette zijn brede ervaring in op verschillende creatieve vlakken: hij werd gevraagd als docent aan de Kunstacademie, werkte als grafisch vormgever en ontwierp en bouwde tentoonstellingen.

Tot op de dag van vandaag benut hij zijn expertise als modelbouwer, tekenaar en stoffeerder en brengt zijn modellen op die manier vrijwel geheel persoonlijk tot de liefhebber.

In januari 2023 nam Spectrum na bijna 50 jaar de prachtige SZ 14 fauteuil opnieuw in collectie.

Meer van deze ontwerper