Hoe herken ik een Martin Visser slaapbank?

Als Spectrum fan kent u ‘m natuurlijk: de slaapbank van Martin Visser uit 1960. Hij is uit duizenden te herkennen, en toch zijn er verschillende varianten en vergelijkbare modellen uit dezelfde periode. Hoe herkent u nou een échte Martin Visser bank gaat?

Martin Visser ontwierp eind jaren 50 en begin jaren 60 zijn eerste serie banken voor Spectrum. Zijn meest bekende ontwerp, de BR 02 slaapbank is inmiddels een echte designklassieker. Naast Visser zijn er echter meer ontwerpers geweest die enigszins vergelijkbare (slaap)banken hebben ontworpen. De meeste varianten van zijn tijdgenoten werden echter maar een relatief korte periode  geproduceerd, terwijl de BR 02 slaapbank binnen no-time een design icoon is geworden en altijd bij Spectrum in productie gebleven is. Daarmee staat Vissers BR 02 na al die jaren nog steeds bovenaan de design ladder.

Maar hoe is nou te zien of het een originele Martin Visser slaapbank is? Zeker wanneer u op zoek bent naar een vintage exemplaar of een opknapper op het oog heeft, wilt u zeker weten of het om een echte Spectrum bank gaat! We geven u hier een aantal tips.


NAAMVOERING //⁠ In de vroege jaren van Spectrum kregen de ontwerpen een naam die opgebouwd was als code. Bij de banken betekent dat dat de naam begint met BR (Bank Rusten, een slaapbank) of BZ (Bank Zitten, een bank met een vaste zitting).

FRAME // Vissers BR 02 slaapbank uit 1960 heeft een rond frame. Deze volgde op zijn eerdere versie van de bank waarbij hij een vierkante koker gebruikte. Ziet u een bank met een rechthoekig frame? Dan is dit nooit een Visser ontwerp. Het frame heeft ter hoogte van de rugleuning aan de achterkant altijd een knik zodat het frame de lijn van de bank volgt. De rugleuning wordt door afstandhouders optisch ‘los’ van het frame gehouden.

VERING // De eerste banken van Spectrum werden voorzien van jute spanbanden. Later, in de jaren 70, werden deze vervangen door nozag-veren, een soort zig-zag veren, die door middel van sterke elastieken bij elkaar worden gehouden. Sinds 1988 worden er weer spanbanden gebruikt, waarmee de oorspronkelijke productiemethode weer eer aan wordt gedaan. De banden van nu zijn van zwart elastisch materiaal gemaakt.

STOFFERING // De stoffering van de Spectrum banken is altijd strak en hoekig waardoor de rechte vormen van de bank goed tot zijn recht komen. De stoffering zit altijd vast op de bank, er zijn nooit afneembare hoezen gemaakt. Afhankelijk van het model kan de verhouding tussen de zitting en de rug verschillend zijn. Echter geldt altijd dat er een aanzienlijk ruimte tussen de rug en zitting zit, waardoor de rugleuning ‘zweeft’. Heeft u een Martin Visser bank en wilt u meer weten over de mogelijkheden van een herstoffering, klik dan hier.

SLAAPMECHANISME // De slaapfunctie van de BR 02 bank ontstaat doordat de zitting met een eenvoudige beweging naar voren geheveld wordt, waardoor de zitting vlak komt te liggen. Dit hevelmechaniek is duidelijk zichtbaar onder de bank, en bestaat uit enkele losse blokjes waarmee de zitting als het ware in de zijpanden hangt. Visser heeft één 2-persoons slaapbank, de BR 49, ontworpen. In dit ontwerp zit het 2e bed onder de zitting. De rug van Visser banken wordt nóóit vlak in slaapstand, de slaapfunctie zit enkel in de positie van de zitting.

DATERING PRODUCTIEPERIODE // In de jaren 60 en 70 werden de banken van Spectrum voorzien van een productiedatum, door middel van 2 cijfers. Het eerste cijfer geeft de maand aan, het tweede het jaar. Afhankelijk van singels of nozag veren wordt het decennium duidelijk. De stempels zijn geplaatst in de houten regels op een korte zijde van de zitting, en is zichtbaar als u de bank aan de onderkant bekijkt. Zo is een bank met 37 en singels geproduceerd in maart 1967, een bank met 82 en nozag veren komt uit augustus 1972. Vanaf eind jaren 70 worden de meubelen niet meer voorzien van een zichtbare productiedatum.

Tot slot geldt nog: is het een Martin Visser slaapbank, dan hoort deze bij de Spectrum collectie thuis. Visser ontwierp nooit voor andere bedrijven of collecties.

Heeft u een bank in huis of op het oog, en twijfelt u toch nog, stuurt u ons dan gerust foto’s. Met name beelden van de onderzijde van de zitting en van het frame geven ons vaak voldoende informatie om u alsnog een sluitend antwoord te kunnen geven. Mailt u dan naar info@spectrumdesign.nl en u hoort van ons!