Benno Premsela

Binnenhuisarchitect en vormgever van het leven

Benno Premsela (Amsterdam, 1920 – 1997), vormgever en binnenhuisarchitect was een bekend persoon in de naoorlogse Nederlandse kunstwereld. Als vrijdenkende ontwerper werd hij geroemd om zijn minimalistische werk waarin schoonheid en functionaliteit nauw met elkaar verbonden zijn. Ook verwierf hij bekendheid als voorvechter van de homo-emancipatie, van 1962 tot 1971 was Premsela voorzitter van het COC.

In de jaren 50 werkte Premsela bij De Bijenkorf als stylist, waar hij  spectaculaire etalages vorm gaf. Later runde hij samen met Jan Vonk een gerenommeerd vormgeversbureau dat zich ook richtte op textielontwerpen.

Benno spiegel

De spiegel die Premsela in 1956 voor Spectrum ontwierp is een ware vertolking van zijn minimalistische en functionele vormtaal. Dat Premsela enkele ontwerpen voor Spectrum maakte is achteraf geen verrassing. Hij kende Martin Visser, hoofdontwerper van Spectrum, uit zijn tijd bij de Bijenkorf waar ze samenwerkten op de meubelafdeling. En Visser had nou eenmaal een neus voor het aantrekken van talent.

Benno Premsela

“Binnenhuisarchitectuur is een dienend vak”, zei Premsela over zijn werk. “Je moet mensen helpen met het oplossen van hun problemen door ze helder te formuleren.” Dat heldere formuleren is tevens van toepassing op gebruiksvoorwerpen die hij maakte. Dit is terug te zien in zijn inmiddels klassieke Loteklamp, maar ook bij de Benno spiegel en Lisse plantenbak, die hij beide in opdracht van Spectrum ontwierp. Stuk voor stuk transparante, no nonsens ontwerpen die uitmunten in soberheid. Ontwerpen waarin de menselijk maat centraal staat en die zijn ideeën over less is more illustreren.

De plantenbank van Premsela naast de BZ 53 bank van Martin Visser

Meer van deze ontwerper