Martin Visser

Avant-gardist, minimalist & kunstverzamelaar

Martin Visser (1922-2009) is een van Nederlands bekendste meubelontwerpers. Door zijn werk voor de meubelafdeling van De Bijenkorf werd Visser in 1954 gevraagd om hoofdontwerper bij Spectrum te worden. Dit blijkt een gouden greep, zijn strakke ontwerpen en functionele benadering van design zijn lange tijd bepalend voor de collectie.

Collectiefoto uit 1960 van de BR 02 slaapbank

De BR 02 slaapbank, ontworpen in 1960, is Vissers meest bekende ontwerp  en inmiddels een echte designklassieker! Het gebruiksgemak, comfort en de heldere constructie zijn essentiële elementen van dit succesvolle ontwerp. Daarnaast ademt dit ontwerp duurzaamheid: de tijdloze vormgeving en hoogwaardige kwaliteit zorgen ervoor dat deze slaapbank generaties lang meegaat en past in iedere tijdgeest.

SZ 02 fauteuil in tuigleer

Martin Visser ontwierp in de jaren 50 en 60 vele meubelen voor Spectrum, een groot deel hiervan is nog steeds onderdeel van de collectie. Zo zijn de fauteuils SZ 01 en SZ 02, de eetkamerstoel SE 07 en eetkamertafel TE 06 altijd verkrijgbaar gebleven en zijn de SE 69 stoel en de SZ 63 fauteuil zestig jaar na het ontwerp opnieuw in de collectie opgenomen! De meubels ontlenen hun namen aan een eenvoudig systeem waarbij de eerste letter het type meubel aan geeft; b=bank, s=stoel en t=tafel. De tweede letter verwijst naar de functie; BR = een bank om op te rusten, SE is een stoel voor de eetkamer en SZ een stoel voor de zitkamer. De twee cijfers geven vervolgens het model aan.

Martin Visser met kunstwerken van Sol LeWitt en Christo

Visser had een sterke voorkeur voor ambachtelijk vervaardigde ontwerpen. Hij vergde het uiterste van techniek en zocht grenzen op om te komen tot nieuwe constructies. Eerlijk materiaalgebruik, heldere constructie en gebrek aan decoratie laten zien dat Visser grote bewondering had voor Berlage en het vooroorlogse functionalisme. Hij wilde toegankelijke meubelen maken met zo weinig mogelijk materiaal en zo eenvoudig mogelijke vormen. Gedurende zijn 20 jaar als hoofdontwerper verbond Visser grote namen aan Spectrum, onder anderen Gerrit Rietveld, Friso Kramer, Hein Stolle, Constant Nieuwenhuys, Kho Liang Ie en Benno Premsela ontwierpen meubels voor de collectie. Hiermee hoorde Spectrum tot de weinige Nederlandse meubelbedrijven die al in de jaren 50 kunstenaars betrok bij haar collectie.

Gedurende zijn leven bouwde Martin Visser, naast zijn werk als ontwerper, een belangrijke privécollectie op van hedendaagse kunst. Hij verzamelde al vroeg werk van Cobra, en gold als ontdekker van Anselm Kiefer en Keith Haring. Van zijn kunstverzameling zijn 400 werken in het Kröller-Müller Museum ondergebracht. In december 1998 werd Martin Vissers carrière beloond met de oeuvreprijs voor vormgeving.

Meer van deze ontwerper