Gerrit Rietveld

Nederlands bekendste architect en meubelmaker van de stijl

Gerrit Rietveld (Utrecht 1888-1964) is een van Nederlands bekendste en meest innovatieve architecten, meubelmakers en ontwerpers. Rietveld leerde het vak van meubelmaker van zijn vader en ontwikkelde zich tot dé architect van de kunststroming De Stijl. Rietveld was al vroeg bij de collectie van Spectrum betrokken. Al in de oorlogsjaren werd hij door toenmalig directeur Piet Blijenburg aangesteld als lid van de beoordelingscommissie van de collectie. In de jaren 50 ontwierp Rietveld voor Spectrum diverse meubelen.

Serie krukken uit de Spectrum collectie van 1956, ontworpen door Rietveld

Rietveld verwierf naast zijn bekendheid als architect ook grote faam als meubelontwerper. Veel van de meubelen maken deel uit van de collectie van het Centraal Museum in Utrecht. Ook het Rijksmuseum Amsterdam en het Drents Museum hebben werk van Rietveld in de collectie. De Berlijnse stoel is naast de Rood Blauwe stoel (1917) één van de meest iconische werken van Rietveld. Ook de Steltman stoel die Rietveld in 1963 voor Steltman Juweliers in Den Haag ontwierp is een echte designklassieker. Onze Rietveld Originals collectie omvat zowel echte designklassiekers als een aantal Rietveld-modellen die tot voor kort niet eerder in productie waren zoals de Press Room Chair en de Fauteuil voor Metz&Co. Gelukkig zijn de originele schetsen bewaard gebleven waardoor deze stoelen met de nieuwste productietechnieken alsnog ontwikkeld konden worden en ze nu aan bekendheid winnen!

Press Room Chair, in 1958 ontworpen door Rietveld
Portret van Gerrit Rietveld uit 1941

In 1919 sloot Rietveld zich als zelfstandig architect aan bij kunststroming De Stijl. Hierdoor kwam hij in contact met kunstenaars als Robert van ‘t Hoff, Bart van der Leck en Theo van Doesburg. Rietvelds meubelontwerpen uit deze periode, in de karakteristieke primaire kleuren (rood, geel, blauw), zijn dan ook pure realisaties van de opvattingen van De Stijl. In 1921 ontmoette hij de binnenhuisarchitecte Truus Schröder-Schräder voor wie hij, in nauw overleg, in 1924 het Schröderhuis ontwierp.

Rietvelds Rood-blauwe stoel in het interieur van het Rietveld-Schröderhuis

Meer van deze ontwerper