Fauteuil voor Metz&Co

Gerrit Rietveld   |  1942

De Fauteuil voor Metz&Co is vernoemd naar het Amsterdamse warenhuis Metz&Co voor wie Gerrit Rietveld de stoel in 1942 ontwierp. Ten tijde van het ontstaan van de stoel werd Nederland bezet door de Duitsers, die een Kultuurkamer hadden ingesteld. Omdat Rietveld weigerde lid te worden van dit instituut, werd de fauteuil nooit geproduceerd. Rietvelds werktekeningen en prototypes zijn gelukkig bewaard gebleven, waardoor de stoel er 75 jaar na het eerste ontwerp alsnog is gekomen.

Rietvelds originele tekening van de Fauteuil voor Metz&Co

Naast de Fauteuil voor Metz&Co ontwierp Rietveld ook andere meubels voor het luxe warenhuis. Ook gaf Metz&Co al in 1932 aan Rietveld opdracht om een showroom voor zijn eigen meubels te ontwerpen boven op het dak van het warenhuis. De koepel die Rietveld hiervoor ontwierp werd de plek waar veel grote buitenlandse ontwerpers zoals Le Corbusier, Mies van der Rohe en later Poul Kjærholm voor het eerst hun meubels in Nederland presenteerden.

Het ambachtelijk vervaardigde onderstel van de Fauteuil voor Metz&Co bestaat uit een ingenieuze constructie van dunne latjes, in massief eiken of massief Amerikaans notenhout, die gekoppeld zijn middels zwaluwstaartverbindingen. Voor de stoffering van de zitting kan uit verschillende stoffen gekozen worden. Het kussen dat op de zitting wordt gestikt, kan uitgevoerd worden in vilt of leer en is voorzien van een karakteristieke feston-steek.

1 van de 42 stuks van de Limited Edition van de Fauteuil voor Metz&Co

Limited Edition
De Limited Edition versie van de Fauteuil voor Metz&Co is in een beperkte oplage van 42 stuks gemaakt en is uitgevoerd in een frame van massief geolied eiken. De gestoffeerde romp heeft een warme oker kleur en een kussen met een cognackleurige lederen bekleding. Deze exclusieve Limited Edition versies zijn allen voorzien van een eigen nummer (vrij te kiezen naar beschikbaarheid) en een Rietveld Originals certificaat. Neem contact met ons op voor de actuele beschikbaarheid.

De Fauteuil voor Metz&Co is onderdeel van de Rietveld Originals collectie die wereldwijd exclusief door Spectrum wordt gevoerd.

Product specificaties

Designer

Gerrit Rietveld

Jaar

1942

Afmetingen

58 x 84 x 74 cm (BxDxH) / Zithoogte 42 cm / Armhoogte 59 cm

Frame

Massief Amerikaans noten, Massief eiken

Stoffering

Verschillende stoffen en leersoorten mogelijk

Dit product bekijken

In onze Spectrum Studio in Eindhoven is een groot deel van onze collectie te zien. Wilt u dit product bekijken, plan dan hier uw afspraak in:

Diverse dealers tonen Spectrum ontwerpen in hun showroom. Vind een verkooppunt bij u in de buurt:

Downloads