Steltman stoel

Gerrit Rietveld   |  1963

Voor de winkel van juwelier Steltman ontwierp Gerrit Rietveld op 75-jarige leeftijd zijn laatste stoel. Met dit ontwerp bewees hij opnieuw zijn status als baanbrekend ontwerper. De stoel dankt zijn naam aan de Haagse juwelier en hofleverancier Steltman die Rietveld in 1963 opdracht gaf voor de verbouwing en inrichting van zijn winkel aan het Noordeinde in Den Haag.

Foto uit 1963, het door Rietveld ontworpen interieur voor Steltman Juwelier

De twee gespiegelde stoelen, opgesteld voor een vitrine met juwelen, spraken direct tot de verbeelding. Vanuit deze stoelen konden klanten hun sieraden en trouwringen uitzoeken. In deze context kregen de stoelen ook een symbolische betekenis: twee aparte, tegengestelde vormen die samen een eenheid vormen. De asymmetrische stoel, die vanuit elke hoek een verrassend beeld oplevert, is volledig opgebouwd uit lijnen en vlakken. De Steltman is typerend voor Rietvelds ontwerpideeën en inmiddels een echte design klassieker!

De oorspronkelijke Steltman stoelen waren bekleed met wit kunstleer. De houten uitvoering die pas gebouwd is na Rietvelds overlijden in 1964 is inmiddels echter bekender dan het origineel met de kunstleren bekleding.

De Steltman stoel in zwart gebeitst massief eiken

De Steltman stoel is gebouwd aan de hand van de oorspronkelijke tekening van Rietveld uit 1963. Het ontwerp is verkrijgbaar in een massief eikenhouten versie en een gestoffeerde variant in vilt of leer. De houten versie wordt gemaakt van massief kwartiers gezaagd eikenhout, mat afgelakt of gebeitst in whitewash of zwart. Voor de variant in vilt of leer kan gekozen worden uit diverse kleuren.

Limited Edition van de Steltman stoel in grijs en wit leer

Limited Edition
In 2014 is ter ere van het 50-jarig bestaan én de hernieuwde introductie van de stoel een Limited Edition van de Steltman stoel uitgebracht. De skai bekleding uit het originele model is hierbij vervangen door bijzonder leer van Engelse stierenhuiden: tijdloos, sterk en nog steeds modern. Deze speciale Limited Edition bestaat uit een oplage van 50 rechter en 50 linker exemplaren, verkrijgbaar in wit of bruingrijs leer. Onder de zitting is het originele logo dat Rietveld in 1964 voor juwelier Steltman ontwierp aangebracht. De Limited Edition uitgaves zijn allen voorzien van een eigen nummer (vrij te kiezen naar beschikbaarheid) en een Rietveld Originals certificaat. Neem contact met ons op voor de actuele beschikbaarheid.

De Steltman stoel is onderdeel van de Rietveld Originals collectie die wereldwijd exclusief door Spectrum wordt gevoerd.

De houten variant en de Limited Edition zijn meestal uit voorraad leverbaar. Materiaal – en kleurstalen sturen we u graag toe, meer info vindt u hier.

Product specificaties

Designer

Gerrit Rietveld

Jaar

1963

Afmetingen

50 x 45 x 70 cm (BxDxH) / Zithoogte 40 cm / Armhoogte 60 cm

Stoffering

Divina, Divina Melange, Divina MD (allen vilt) en Ohmann Misto (leer)

Hout

Massief eiken: naturel, whitewash of zwart gebeitst

Dit product bekijken

In onze Spectrum Studio in Eindhoven is een groot deel van onze collectie te zien. Wilt u dit product bekijken, plan dan hier uw afspraak in:

Diverse dealers tonen Spectrum ontwerpen in hun showroom. Vind een verkooppunt bij u in de buurt:

Downloads