Berlijnse stoel

Gerrit Rietveld   |  1923

In 1923 ontwierp Gerrit Rietveld zijn iconische Berlijnse stoel voor de ‘Juryfreie Kunstschau’ in Berlijn. Naast de Rood-Blauwe stoel is dit één van Rietvelds meest bekende stoelen. In 1960 ontwierp Rietveld twee nieuwe versies van de stoel voor de bestuurskamer van de Rijksacademie van beeldende Kunsten in Amsterdam. In deze tweede versie werd een kussen gebruikt en werd één van de stoelen (die van de voorzitter) met een hogere rugleuning uitgevoerd.

Rietveld bouwde de Berlijnse stoel op vanuit acht losse planken. De avant-gardistische vormgeving en het iconische lijnenspel van de stoel vertegenwoordigen Rietvelds basisprincipes als lid van kunststroming De Stijl, waar hij zich in 1919 bij aan sloot. De stoel wordt gemaakt uit massief eiken panelen en is gelakt in wit, zwart en grijs. Hierbij blijft de houtstructuur behouden, zodat de stoel heel karakteristiek en sfeervol oogt. De armleuning kan zowel rechts als links geplaatst worden.

De Berlijnse stoel is onderdeel van de Rietveld Originals collectie die wereldwijd exclusief door Spectrum wordt gevoerd.

Product specificaties

Designer

Gerrit Rietveld

Jaar

1923

Afmetingen

71,5 x 57 x 100 cm (BxDxH) / zithoogte 45 cm / armhoogte 70 cm

Materiaal

Massief eiken

Dit product bekijken

In onze Spectrum Studio in Eindhoven is een groot deel van onze collectie te zien. Wilt u dit product bekijken, plan dan hier uw afspraak in:

Diverse dealers tonen Spectrum ontwerpen in hun showroom. Vind een verkooppunt bij u in de buurt:

Downloads