IJhorst kruk

Constant Nieuwenhuys   |  1953

De IJhorst kruk is in 1953 door COBRA kunstenaar Constant Nieuwenhuys ontworpen voor de Spectrum collectie. Deze kruk heeft hetzelfde onderstel als de bijzettafel die ook in ’53 ontworpen werd, met een andere maat blad/zitting, waardoor het model nog ranker wordt. Met een diameter van 35 cm en hoogte van 43 cm is kan deze kruk echter ook prima als bijzettafel toegepast worden. Voor de recentelijke herintroductie is deze kruk in drie kleurvarianten toegevoegd aan de Spectrum collectie, onder creatieve leiding van Studio RENS.

De IJhorst ontwerpen zijn kenmerkend voor een keerpunt in het oeuvre van Constant, ze markeren de overgang van zijn Cobra-jaren naar het begin van zijn New Babylon-project. Het bijzondere geometrische onderstel met een constructie van dun draadstaal maakt op een elegante manier druk- en trekkrachten zichtbaar. Het frame is van geëpoxeerd staal, de top is van gebeitst multiplex afgewerkt met een transparante, matte lak.

IJhorst kruk

Er zijn drie kleurvarianten; een zwart onderstel met een felgeel blad, aubergine onderstel met kobaltblauw blad en een rood onderstel met een taupekleurig blad.

De IJhorst bijzettafel (link) in drie verschillende maten werd in 2015 al terug in de collectie opgenomen. Met de uitbreiding van deze kruk is de serie compleet.

Product specificaties

Designer

Constant Nieuwenhuys

Jaar

1953

Afmetingen

⌀35 cm

Frame

Epoxy

Tafelblad

zink geel gelakt / kobalt blauw gebeitst / kwarts grijs gebeitst

Dit product bekijken

In onze Spectrum Studio in Eindhoven is een groot deel van onze collectie te zien. Wilt u dit product bekijken, plan dan hier uw afspraak in:

Diverse dealers tonen Spectrum ontwerpen in hun showroom. Vind een verkooppunt bij u in de buurt:

Downloads