Piet Hein Eek

Ontwerpen met duurzaamheid, techniek en ambacht als focus

Piet Hein Eek (1967) studeerde in 1990 af aan de Design Academy Eindhoven met zijn inmiddels klassiek geworden sloophouten kast. In tegenstelling tot de in die tijd gebruikelijke overdaad in design, koos hij met zijn sloophouten kast voor simpel materiaal, sobere vormgeving en eenvoudige productie in een eigen werkplaats. 

Hij opende in 1992 zijn eigen fabriek in Geldrop. Eek ontwerpt met het materiaal, de fabricagetechniek en het ambacht als belangrijkste focus. In 2010 verhuisde hij met zijn bedrijf naar een voormalige Philips-fabriek in Eindhoven waar hij tevens een restaurant, winkel, kunstgalerij, evenementenzaal en recent een hotel opende.

De fabriek en werkplaats van Piet Hein Eek in Eindhoven

De ontwerpen van Eek zijn robuust, eerlijk en duurzaam. Hij won talloze prijzen en zijn ontwerpen zijn opgenomen in verschillende museumcollecties, waaronder die van het Centraal Museum.

Piet Hein Eek

Voor Tribute to Visser ontwierp Piet Hein Eek in 2020 een eigenwijze fauteuil met ronde vormen als ode aan zijn vriend en ontwerper Martin Visser. In het compacte en voluptueuze ontwerp van de MVPHE komen Eeks ontwerpstijl en Vissers form-follows-function gedachtegoed harmonieus samen.

Piet Hein Eek met de MVPHE in zijn werkplaats

Meer van deze ontwerper