Ontdek details die alleen de echte kenners opvallen

SZ 02 easy chair spectrum

Exceptioneel design zit ‘m in de details. Het perfecte voorbeeld daarvan is de SZ 02 fauteuil, ontworpen door Martin Visser in 1960. Waar sommigen misschien niet direct zien wat er zo bijzonder is aan dit ontwerp, zullen ware designliefhebbers meteen geïntrigeerd zijn door deze fauteuil. Graag nemen we u mee langs alle ‘verborgen’ details van de SZ 02, die van deze fauteuil een waar kunstwerk maken.

Op het eerste oog

De SZ 02 ademt minimalisme. Dit maakt de fauteuil tijdloos en veelzijdig, maar niet meteen een statement item. Totdat u verder kijkt en verrast wordt door alle ‘verborgen’ details die te vinden zijn in het ontwerp. Kijkt u mee?

It’s all in the details

Neemt u de tijd om de SZ 02 fauteuil goed op u in te laten werken, dan zullen de opvallende stiksels in de zit- en rugleuning waarschijnlijk al snel opvallen. Deze grove stiknaden komen in het hele ontwerp terug en hebben daardoor een groots effect op het uiterlijk van de stoel. Daarnaast toont de hele hoes, inclusief de tuigleren armleggers, langs de gehele rand een preeg, een lijn die de rechte en strakke vorm subtiel benadrukt.

Naast deze bijzondere bewerkingen van het tuigleer, is het ook zeker waardevol om met wat extra aandacht te kijken naar de afwerking van het chromen frame. In plaats van deze te buigen of rond af te werken, heeft Martin Visser hier gekozen voor scherpe hoeken die door een zogenaamde stuiklas in elkaar vloeien. Een techniek die in begin jaren ’60 nauwelijks nog gebruikt werd. De bovenkanten van de pijp zijn strak en haaks dicht gezet, een detail wat als vanzelfsprekend wordt ervaren, maar bewondering uitlokt bij de designliefhebber. 

Het sterke tuigleer vraagt om vakmanschap in de verwerking en heeft de natuurlijke eigenschap uit te rekken door gebruik, waardoor de hoes zich enigszins vormt naar het lichaam. Om tegemoet te komen aan deze eigenschap voegde Visser enkele bijzondere en tevens functionele elementen toe.

sz 02 fauteuil spectrum
sw 14 fauteuil

Één van de meest unieke details van de SZ 02 is de gesp aan de achterkant van de rugleuning. Met de gesp kan het tuigleer op het rugvlak weer wat aangespannen worden. 

SZ 02 spectrum

Een prachtig verborgen detail, is de vetersluiting in het tuigleer aan de onderkant van de zitting. Net als de gesp aan de achterkant, zorgt deze leren veter ervoor dat u het tuigleer op den duur zelf strakker kunt trekken.

Verschillende mogelijkheden

De SZ 02 is beschikbaar met een geborsteld verchroomd frame, of een zwart geëpoxeerd frame. Daarnaast zijn drie kleuren tuigleer verkrijgbaar: naturel, donkerbruin en zwart. Let op: zoals eerder benoemd is tuigleer een natuurproduct en zal het verkleuren door gebruik en onder invloed van licht. Dit laatste is vooral bij naturel tuigleer van toepassing en zorgt voor een karakteristiek en levendig beeld. En wist u dat er ook een SZ fauteuil beschikbaar is in pitriet? Deze variant bekijkt u hier.

Kleine littekens in het leer, veroorzaakt door natuurlijke omstandigheden, zoals insectenbeten of prikkeldraad, zijn inherent aan het materiaal. Wij proberen hierlangs af te snijden bij het stansen van de huid, of dit aan de achter- of onderzijde te verwerken. Dit is echter niet altijd mogelijk. Het is geen beschadiging, maar een bewijs van echtheid. Is uw SZ fauteuil na jaren dienst, toe aan een nieuwe bekleding? Dan regelen wij dit graag voor u. Lees hier hoe!

Wilt u eens komen proefzitten? Dat kan in onze showroom in Eindhoven of Culemborg, of bij een van onze verkooppunten.