SZ 01 fauteuil (pitriet)

Martin Visser   |  1960

De SZ 01 fauteuil met een zitting van pitriet, is in 1960 door Martin Visser ontworpen. In de ogenschijnlijk eenvoudige vormgeving is onmiskenbaar het handschrift van Visser te zien. Net als zijn vakgenoten Marcel Breuer en Poul Kjærholm ontwierp Visser zijn SZ fauteuils in drie uitvoeringen: met stoffering (SZ 03), in tuigleer (SZ 02), en de SZ 01 in pitriet. Het minimalistische frame van de stoel laat alle ruimte voor het bijzondere vakmanschap van het weven van pitriet.

Detail van de SZ 01 fauteuil

Het frame van de SZ 01 is, net als bij de SZ 02 in tuigleer, gemaakt van geborsteld, verchroomd metaal of zwart geëpoxeerd. De zitting en rug zijn van pitriet, een natuurlijk materiaal dat vervaardigd wordt uit de massieve kern van geschilde rotan stengels. In één fauteuil gaat wel 320 meter pitriet! Het weven van pitriet wordt door lokale, gespecialiseerde vakmensen uitgevoerd. Pitriet dat aan licht wordt bloot gesteld verkleurt in de loop van de tijd. Door de kleurschakeringen die ontstaan, komt het vlechtwerk meer en meer tot leven.

Product specificaties

Designer

Martin Visser

Jaar

1960

Afmetingen

60 x 65 x 74 cm (BxDxH) / Armhoogte 53 cm / Zithoogte 41 cm

Frame

Mat verchroomd, Zwart epoxy

Zitting en rug

Pitriet

Dit product bekijken

In onze Spectrum Studio in Eindhoven is een groot deel van onze collectie te zien. Wilt u dit product bekijken, plan dan hier uw afspraak in:

Diverse dealers tonen Spectrum ontwerpen in hun showroom. Vind een verkooppunt bij u in de buurt:

Downloads