Materialen & onderhoud

Spectrum werkt met aandacht aan het produceren van meubels die generaties lang meegaan. Daarbij maken we duurzame keuzes en stellen de hoogste kwaliteitseisen. Van een bijzonder Spectrum meubel wilt u natuurlijk zo lang mogelijk genieten! Met een aantal eenvoudige onderhoudsadviezen kunt u het ontwerp jarenlang in uitstekende staat behouden.

We geven u hier een aantal tips en onderhoudsadviezen voor de materialen waar we het meest mee werken in onze meubelcollectie. Zo leest u meer over waarom wij bepaalde stoffen en leersoorten adviseren en hoe u deze het best kunt onderhouden. Ook voor onze pitrieten meubels geven we u een aantal onderhoudstips.

ALGEMENE ONDERHOUDSTIPS

ZONLICHT
Zonlicht, maar ook kunstlicht doet de kleur van stof en leer verbleken. Stel meubels daarom zo min mogelijk bloot aan direct (zon)licht.

WARMTE
Houd rekening met warmtebronnen bij het plaatsen van uw meubel. Schuimvullingen lopen sneller in kwaliteit terug door een langdurige aanraking met teveel warmte. Plaatst u een bank of fauteuil voor een radiator, zorg dan voor voldoende ruimte tussen de vloer, radiator en het meubel, zodat lucht goed kan circuleren.

LUCHTVOCHTIGHEID
Naast een goede temperatuur (18-21 graden) draagt ook de juiste luchtvochtigheid (45-55%) in de ruimte bij aan het behoud van uw meubel.


STOFFEN

De selectie van stoffen die wij adviseren op onze meubels is met zorg uitgekozen en komen uit internationaal bekende stoffencollecties zoals Kvadrat, Gabriel en De Ploeg. Alle stoffen zijn voorzien van erkende certificaten die staan voor de hoogste kwaliteitseisen. Ook zijn ze getest op goede milieu verificaties, zoals het Ecolabel of ISO normeringen.

SAMENSTELLING
Vanwege de strakke vormgeving van onze meubels, adviseren wij stoffen die voor het grootste deel uit wol bestaan. Wol is van nature veerkrachtig, waardoor de stof na gebruik terugkeert in zijn oorspronkelijke vorm. Hierdoor behoudt het meubel langer zijn strakke vorm. Wol heeft een lange levensduur, werkt brandvertragend en heeft een zelfreinigend vermogen.

ONDERHOUD
Meubelstoffen zijn gevoelig voor scherpe gespen (van schoenen of riemen), nagels van huisdieren, speelgoed en ringen etc. Deze kunnen het weefsel blijvend beschadigen.

Ook stugge spijkerstoffen versnellen de slijtage. Tevens kunnen donker geverfde (spijker)stoffen flink afgeven!

Het is belangrijk om het meubel vaak te stofzuigen. Gebruik hiervoor het juiste mondstuk (zachte borstel die alleen voor dit doel wordt gebruikt) en zorg ervoor dat er geen uitsteeksels aan zitten die in de stof kunnen haken. Strijk voorzichtig, met lage zuigkracht en bij stoffen met een pool altijd met de vleug mee. Op deze manier verwijdert u stofdeeltjes zoals zand die slijtage veroorzaken.

Voor meer onderhoudstips verwijzen wij u naar de tips van stofleverancier Kvadrat.

REINIGEN
Over het verwijderen van vlekken in stoffen bekleding vindt u meer informatie op de website van James, specialist in onderhouds- en reinigingsproducten voor o.a. meubelstoffen.


LEER

Voor onze meubels selecteren wij kwalitatief goede leersoorten op kwaliteit en gaafheid. Als natuurproduct heeft elke leersoort zijn eigen kenmerken die het karakter van een meubel benadrukken. We werken binnen onze collectie veelal met kwaliteiten van Ohmann Leather, een Nederlands bedrijf dat sinds 1934 gespecialiseerd is in hoogwaardig leer. Klik hier voor de eigenschappen van de diverse leerkwaliteiten.

ONDERHOUD
Elke leerhuid uniek is zijn soort, één ding hebben alle leersoorten met elkaar gemeen; regelmatig onderhoud zorgt voor een langere levensduur. Om de zachte grip en natuurlijke structuur te behouden, heeft leer verzorgende en hydraterende stoffen nodig. Deze kunnen alleen worden opgenomen indien de poriën van het leer van tevoren zijn gereinigd en de vuildeeltjes zijn verwijderd.

De transparante finish op gekleurde leersoorten zorgt voor een eerste bescherming. Goed afstoffen voldoet daarom de eerste 4-6 maanden.

Daarna kunt u het meubel wekelijks afstoffen met een droge pluisvrije doek of een reinigingshandschoen. Eventueel kan een zeemlap met enkele druppels gedestilleerd water gebruikt worden. Gebruik hierbij niet te veel kracht (ivm het oprekken van leer).

Voor glad leer is een combinatie van een milde reiniger met een lotion gewenst. De reiniger verwijdert de vuildeeltjes extra behoedzaam en toch grondig uit de poriën van het leder. Zodoende kan vervolgens de lotion ideaal worden opgenomen. Een lotion hydrateert het leder, bevat antioxidanten voor een langere levensduur en heeft een optimale terugvettende werking.

Onderhoudsproducten voor de leersoorten van Ohmann Leather vindt u op de Care Products website.


NUBUCK

Nubuck is een leersoort die aan de bovenkant van de huid licht geschuurd wordt, waardoor een suède look ontstaat en leer het zacht aanvoelt. Nubuck, zoals de Collection Colorado van Ohmann, vraagt om ander onderhoud dan glad en gekleurd leer.

ONDERHOUD
Nubuck kunt u afstoffen met een droge pluisvrije doek. Langdurige blootstelling aan licht kan verkleuring van het leer tot gevolg hebben. Hiervoor zijn speciale nubuck sprays verkrijgbaar, welke een ingebouwde UV-filter hebben die bescherming biedt tegen voortijdig verbleken.

Klik hier voor de onderhoudsproducten voor de Collection Colorado van Ohmann Leather.

REINIGEN
Tijdens het looien wordt het nubuck met een vocht- en vuilafstotend product behandeld, het leer zal in de loop van tijd echter altijd gebruikskenmerken krijgen. Hierbij kunt u denken aan het vettig/spekkig worden van de contactdelen. Hiervoor zijn speciale reinigers verkrijgbaar die deze vuildeeltjes extra behoedzaam uit het nubuck verwijderen. Met een reinigingsdoek voor nubuck ruwen de vezels weer op en kunnen zelfs kleine vetachtige vlekken verwijderd worden.


TUIGLEER

Tuigleer is een zwaardere leersoort die gemaakt wordt van de halzen van een rund. Het is steviger, dikker en sterker dan andere leersoorten. Onze SZ 02 fauteuil en SE 06 eetkamerstoel van Martin Visser hebben een tuigleren bekleding.

EIGENSCHAPPEN
Tuigleer is plantaardig gelooid, dat wil zeggen dat het niet met chroomzouten maar met verschillende plantaardige looistoffen wordt gelooid. Hiervoor worden bijvoorbeeld boomschors of vruchten gebruikt. Het leer wordt door gebruik donkerder en gaat er levendiger uit zien, dit benadrukt de charme en het natuurlijke karakter van het materiaal.

ONDERHOUD
Tuigleer kan gevoed en onderhouden worden met een lotion voor plantaardig gelooid leder. De lotion geeft het leer de essentiële voedingsstoffen terug en intensiveert de kleur. Breng de lotion aan op een schone doek en verdeel het vervolgens dun en gelijkmatig over het leer. Werk netjes van naad tot naad en behandel altijd een compleet pand.


PITRIET

Onze SZ 01 fauteuil en SE 05 eetkamerstoel hebben een zitting en rug van geweven pitriet. Pitriet wordt gemaakt van de kern van een rotanstengel en wordt door vakmensen in Nederland ambachtelijk geweven.

ONDERHOUD
Pitriet is van nature een sterk en elastisch materiaal dat geweven kan worden nadat het geweekt is in water. Het gevlochten riet is zo sterk dat het een dragende functie kan krijgen. Echter geldt, net als voor meubelstoffen, dat het gevoelig is voor puntbelasting, scherpe gespen, nagels van huisdieren etc. Deze kunnen het riet blijvend beschadigen.

Als natuurproduct is geen enkele stengel pitriet hetzelfde, hierdoor ontstaan kleurschakering die het karakter van het materiaal benadrukken.

Onder invloed van licht kan pitriet in de loop van tijd wat donkerder van kleur worden.

Pitrieten weefsels zijn met een watergedragen dunne lak nabewerkt waardoor het oppervlak beschermd is tegen vuil en verkleuring. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de kleine vezels die uit het pitriet steken plat gaan liggen, waardoor het glad, zacht en aangenaam aanvoelt. Deze dunne beschermlaag zorgt er echter niet voor dat materiaal volledig vuilafstotend wordt. Het is aan te raden het weefsel wekelijks af te stoffen met een droge pluisvrije doek of een zeemlap met enkele druppels gedestilleerd water.