Steltman & Steltman Limited Edition

In 1963 kreeg Rietveld van de Haagsche juwelier Johannes Steltman de opdracht om zijn winkel aan het Noordeinde te verbouwen. Rietveld had al veel ervaring in het verbouwen van winkels waarbij de gevel vaak werd geopend om klanten naar binnen te halen. Bij Steltman werd vooral het interieur onder handen genomen. Achteraf bleek de Rietvelds strakke interieur veel te vooruitstrevend voor Steltmans klassieke clientèle. Al na een paar jaar werd het grootste deel weer verwijderd. Rietvelds stoelen, ontworpen voor het uitzoeken van trouwringen, verwierven desondanks wereldfaam. De twee asymmetrische stoeltjes zijn elkaars spiegelbeeld en vormen samen een eenheid. Een prachtig symbool voor de nog niet gehuwde echtelieden.

De Steltman stoel is gebouwd volgens de oorspronkelijke tekening van Rietveld uit 1963. Hoewel velen in de veronderstelling zijn dat de Steltman origineel alleen in hout werd uitgevoerd, is dit model wel degelijk in een gestoffeerde versie bedacht! In plaats van het destijds toegepaste skai, is deze stoel bekleed met vilt of leer. Hierdoor behoudt deze prachtige ranke kleine stoel zijn strakke bijzondere uitstraling en is deze verrassend comfortabel.


In 2014 is ter ere van het 50 jarig bestaan én de hernieuwde introductie van de stoel een Limited Edition van de Steltman uitgebracht.
Het is voor het eerst dat de stoel verkrijgbaar is in de originele door Rietveld ontworpen lederen versie.

De exclusieve oplage telt slechts 50 genummerde exemplaren van de linkerversie én 50 van de rechterversie van de stoel, uitgevoerd in twee bijzondere leren varianten. Natuurlijk de originele wit leren versie, maar ook in een unieke grijs-bruine uitvoering. De onderkant van de zitting is voorzien van het oorspronkelijke Steltman logo dat Rietveld in 1964 ontwierp. Ieder exemplaar wordt voorzien van een exclusieve gift box met informatie over de historie van de stoel, fotomateriaal en een door kleinzoon Egbert Rietveld getekend certificaat.

Eén van de twee oorspronkelijke Steltman stoelen is te zien in het Rijksmuseum sinds de heropening. Deze uitvoering onderstreept ons streven om de meubels nu te maken zoals ze bedoeld waren. De beschikking over betere techniek en materiaalgebruik hebben een resultaat opgeleverd waar we trots op zijn!

L x B x H: 50 x 45 x 70 cm.
Zithoogte: 40 cm.
Armleuning: links of rechts

Productbrochure

Downloads