Carolina Wilcke & Reinier Bosch    X    SZ 64

SZZ 2020

“SZZ 2020 (Stoel Zitten Zonnecel 2020) is vooral een statement, dat vertelt hoe wij als ontwerpers naar de toekomst kijken. Martin Visser gaf met zijn meubels een gezicht aan de wederopbouw, maar eigenlijk zitten we nu ook in zo’n fase. We moeten over alles opnieuw nadenken. Als je energieneutraal wilt leven, wat betekent dat dan voor de manier waarop je met objecten omgaat? Kun je meubels maken die energie opwekken? Zulke vragen fascineren ons. Terwijl Visser design bereikbaar maakte voor een groot publiek – Carolina groeide ermee op – willen wij door het gebruik van slimme materialen duurzaam design voor een groot publiek aantrekkelijk maken.

Carolina en ik zijn levenspartners, maar we werken ook geregeld op professioneel vlak samen. Een project als dit ontstaat dan als het ware aan de keukentafel.

Ik denk vanuit mijn achtergrond als designer bij Studio Solarix waar ik materialen voor gebouwen ontwikkel die energie kunnen opwekken: solar design Denk aan gevelpanelen met zonnecellen die bijdragen aan een mooie en leefbare stedelijke omgeving. Carolina kijkt meer als productontwerper. Omdat haar werk ook door Spectrum wordt uitgegeven voelt ze zich verbonden met het gedachtengoed van Visser. We hebben het materiaal van Solarix verwerkt in de zitting en leuning van de SZ 64. De zonnencellen voorzien de ‘neon’ LEDverlichting van energie. Een beeld op de grens van kunst en design dat je laat nadenken over hoe je op een duurzame manier met objecten kun omgaan. We moeten tenslotte een omslag maken naar de toekomst. Laat die vooral ‘bright’ zijn.”

SZ 64 (1960)

De SZ 64 (eerder SZ 37) heeft net als de BR 02 slaapbank en de SE 69 stoel een losse zit en rugleuning. Bijzonder is dat het houten raam van de gestoffeerde rug en zitting zonder verdere constructie is verbonden aan de twee zijpanden die dienen als armleuning en poten. Deze zeer eenvoudige opbouw wijkt af van het idee om te werken met een standaard zitkuip waarbij zit en rug één geheel vormen. De armleuningen werden uitgevoerd in hout of zoals bij het getoonde model in leer.

Carolina Wilcke
& Reinier Bosch

Carolina Wilcke (1980) en haar echtgenoot Reinier Bosch (1980) studeerden beiden aan de Design Academy Eindhoven. Vanuit hun gezamenlijke studio ontwerpen ze veelal autonoom werk. Carolina is voornamelijk gericht op product design en interieurinrichtingen. Reiniers werk balanceert op de grens van interieur design en kunst.

Dat Carolina eveneens is opgeleid als goudsmid is te zien aan de verfijnde details, doordachte constructies en de perfecte afwerking van haar werk. De zoektocht naar de perfecte esthetische verhoudingen is zichtbaar in de heldere vormtaal van haar ontwerpen zoals het Tangled kabinet. Het werk van Reinier is beeldend en fantasierijk. Hij is in staat om ogenschijnlijk bewegende beelden te vangen in een moment. Het zijn vaak begeerlijke gebruiksvoorwerpen waar je boeiend naar blijft kijken zonder ze daadwerkelijk ter hand te nemen.

Meer ontwerpers van Tribute to Visser

Jan des Bouvrie

Richard Hutten

Piet Hein Eek

Kiki van Eijk

Marcel Wanders

Sabine Marcelis