Sabine Marcelis    X    SE 69

Soap edition

“De bank van Martin Visser was het eerste meubel dat mijn vriend en ik kochten toen we gingen samenwonen. Die bank representeert voor mij een soort commitment. Echt een iconisch strak, simpel en tijdloos ontwerp. En ook nog eens super functioneel als slaapbank. In 2017 gebruikte ik ‘m in mijn ontwerp van het Nederlands paviljoen bij het filmfestival in Cannes. De ruimte was een driedimensionale interpretatie van een schilderij van Mondriaan, waarin de strakke lijnen van de bank perfect aansloten.

De keus voor de SE 69 en vooral het idee om aan het ontwerp niets te veranderen was voor mij vanzelfsprekend. Ik ben van mening dat de beste stoelen al zijn ontworpen. Qua vormgeving kan ik Vissers stoel niet verbeteren. Ik zal pas zelf een stoel ontwerpen wanneer ik daar echt klaar voor ben, als ik ervan overtuigd ben dat ik echt iets nieuws kan toevoegen. 

Daarom besloot ik enkel het materiaalgebruik aan te passen om ‘m op die manier mijn wereld in te trekken. Ik werk veel met giethars. Door dat hier heel fijn te schuren krijgt het een zeepachtige uitstraling. 

Het resultaat van de Soap Edition is voor mij een ontmoeting van twee werelden: de strakke lijnen van Martin Visser en het typische materiaal dat meer bij mijn werk hoort. De manier waarop Visser andere ontwerpers en kunstenaars bij zijn werk betrok vind ik inspirerend. Dat probeer ik zelf ook. Ook ons huis staat vol met werk van bevriende kunstenaars en ontwerpers. Uiteindelijk zijn we als ontwerpers een community die elkaar ondersteunt en samenwerkt wanneer mogelijk.”

SE 69 (1959)

De SE 69 eetkamerstoel is eind jaren vijftig door Visser ontworpen en heeft net als de slaapbank uit die tijd een frame van vierkant zwart kokerprofiel. De zwevende zitting lijkt ver naar voren geplaatst maar staat exact in de juiste afstand tot de rug. Door het schuim van de zitting en rug strak te stofferen wordt het eigenwijze karakter van deze comfortabele stoel benadrukt. De armleuningen werden veelvuldig in wengé hout uitgevoerd of voorzien van leer.

Sabine Marcelis

Sabine Marcelis (1985) studeerde in 2011 af aan de Design Academy Eindhoven. Vanuit haar studio in Rotterdam begon ze als onafhankelijke ontwerper van producten, ruimtelijke concepten en installaties. In haar samenwerking met specialisten uit de industrie, vormen esthetiek en materiaalonderzoek de basis voor experimenten om nieuwe en verrassende visuele effecten te bereiken. De Hue Mirror en Candy Cubes van Marcelis zijn mede daardoor producten geworden met een begeerlijk karakter.

Marcelis werkt in opdracht van verschillende commerciële klanten en modehuizen zoals Céline, Aesop, Burberry en Fendi. Museum Boijmans Van Beuningen heeft haar werk Dawn light in de collectie. Het Centraal Museum kocht recent haar werk SE 69 Soap Edition aan.

Meer ontwerpers van Tribute to Visser

Jan des Bouvrie

Richard Hutten

Carolina Wilcke
& Reinier Bosch

Piet Hein Eek

Kiki van Eijk

Marcel Wanders