Richard Hutten    X    BZ 53

Joke

“De meubels van Martin Visser zijn Dutch Design avant la lettre. Geniale ontwerpen waarvoor ik alleen maar bewondering heb. Het feit dat ze nog steeds in productie zijn zegt natuurlijk genoeg. Modern, eenvoudig, en gemaakt met aandacht voor detail. Zelf ontwerp ik op een andere manier. Voor mij zijn er geen details – om met Eames te spreken – alles is even belangrijk. 

Mijn versie van de BZ 53 is niet alleen een hommage aan Martin Visser maar ook aan zijn vrouw, de ontwerper Joke van der Heyden. Joke ontwierp stoffen en meubels – ook samen met Martin – en was mijn favoriete docent op de Design Academy. Ze stimuleerde mijn creativiteit en liet me experimenteren waardoor ik telkens een stap verder durfde zetten. Niets was te gek. 

Dat komt terug in het kleur en materiaalgebruik. Ik heb de gangbare stof vervangen door een regenboogkleurig getuft tapijt, een techniek waar ik eerder mee werkte voor CSrugs. Het is zacht, harig – wel 2,5 cm dik – en als meubelbekleding nogal a-typisch. Zo ontstaat er een contrast met de strakke vorm van Vissers origineel. 

Eigenlijk is dit ontwerp ook een beetje een ode aan Vissers kunstcollectie. Voor mij is kunst enorm belangrijk. Mijn meubels beschouw ik namelijk ook als objecten waar de scheidslijn tussen kunst en design soms niet meer van belang is.”

BZ 53 (1964)

Met BZ 53 heeft Martin Visser een eenvoudiger versie van de BR 02 gemaakt. De BZ 53 is kleiner (160 i.p.v. 192 cm), de zitting is dikker en is niet kantelbaar waardoor minder staal nodig was. Het gesingelde houten raamwerk kon hierdoor in eigen huis geconstrueerd worden en werd vervolgens met enkele boutjes op het onderstel van vierkante koker bevestigd. De BZ 53 was tot 1971 in productie.

Richard Hutten

Richard Hutten (1967) studeerde in 1991 af aan de Design Academy in Eindhoven, en begon datzelfde jaar zijn eigen ontwerpstudio. Hutten is sinds de start in 1993 betrokken bij design promotor ‘Droog Design’ en is daarmee een van de belangrijkste grondleggers van de zogenaamde Dutch Design-beweging.

Hij ontwikkelde zich internationaal tot een van de meest toonaangevende Nederlandse ontwerpers. Sinds 2008 is Hutten de art director van meubelmerk Gispen.

Hutten staat bekend om zijn conceptuele en speelse ontwerpen die vaak optimistisch zijn. Het werk van Hutten is opgenomen in de collecties van musea over de hele wereld zoals MoMA, Victoria & Albert Museum en het Centraal Museum.

Meer ontwerpers van Tribute to Visser

Jan des Bouvrie

Carolina Wilcke
& Reinier Bosch

Piet Hein Eek

Kiki van Eijk

Marcel Wanders

Sabine Marcelis