Kiki van Eijk    X    SZ 01

PUK SZ 19

“De meubels van Martin Visser vatten voor mij telkens weer de essentie samen. Dat zit in zijn vormentaal met die heldere lijnen. Een beetje zoals een kind iets tekent, maar dan met een geoefende hand. Dat is bijzonder, want volwassenen verliezen vaak hun intuïtie en hebben dan de neiging om de dingen heen te draaien. Mijn oog viel dan ook meteen op de eenvoud van de SZ 01: die strakke lijnen van het industrieel aandoende staal in combinatie met het ambachtelijke pitriet… het komt prachtig samen, maar is tegelijk een mooi contrast. Het geweven pitriet doet me ook denken aan de textuur van textiel waar ik zelf vaak mee werk. 

In mijn ontwerp wilde ik dezelfde heldere belijning gebruiken voor een stoel met een rondere en warmere uitstraling.

Bij het maken van mijn eerste schetsen deed mijn zoontje van zes met me mee. Hij kwam met een heel rake, heldere tekening die ik heb teruggebracht tot twee lijnen. Dat werd mijn uitgangspunt. Vervolgens ben ik natuurlijk nog eindeloos gaan fijn slijpen, zoekend naar de goede verhoudingen en de juiste curve. Het verchroomde staal gaf ik vanwege het warme effect een diep koningsblauwe poedercoating. 

In de naam Puk SZ 19 komt mijn proces en Vissers idee mooi samen. Vroeger werd de stoel ook wel Cato genoemd, een naam die je kan herleiden tot rein en zuiver. Dat zie ik dus ook terug in de benadering van een kind. In dit geval mijn zoon Puk.”

SZ 01 (1960)

De SZ 01 vindt zijn oorsprong in de wens van Visser om een standaard zitkuip met ideale zithoek in meerdere meubels toe te kunnen passen. De SZ 01 bestaat hierdoor slechts uit twee verchroomde zijpanden en de zitkuip. Deze kuip werd aanvankelijk alleen uitgevoerd met gevlochten pitriet maar vanaf 1965 werd deze ook voorzien van tuigleer. De fauteuil oogt uiterst rank doordat Visser de zitting heeft bevestigd aan een schuine regel die nodig was voor het krijgen van een stevige constructie. 

Kiki van Eijk

Kiki van Eijk (1978) bracht haar jeugd door in de natuur met dagdromen en tekenen. Ze studeerde aan de Design Academy Eindhoven waar ze haar latere (zaken)partner, Joost van Bleiswijk, ontmoette.

Kiki’s werk is grillig en kleurrijk, lyrisch en persoonlijk, en tegelijkertijd verfijnd door bekwaam vakmanschap. Ze richt zich op verschillende productgroepen zoals tapijten, lampen, meubels, glaswerk en sculpturale accessoires zoals de Floating Frame klokken. Haar werk wordt wereldwijd gepresenteerd in musea, galeries, en op vliegvelden. Ze werkt samen met merken als Hermès, MOOOI en Häagen-Dazs.

Meer ontwerpers van Tribute to Visser

Jan des Bouvrie

Richard Hutten

Carolina Wilcke
& Reinier Bosch

Piet Hein Eek

Marcel Wanders

Sabine Marcelis