Press Room Chair


De Press Room Chair is de lage variant uit een serie van drie stoelen die Rietveld in 1958 ontwierp voor de persruimte in het UNESCO-gebouw in Parijs. De fauteuil was bedoeld als comfortabele lounge stoel voor bij de leestafel voor journalisten. Door het krappe budget dat voor de inrichting beschikbaar was, werden ze echter niet uitgevoerd en zag Rietveld zich genoodzaakt ze te vervangen door meubels die hij eerder dat jaar voor de Wereldtentoonstelling in Brussel had gemaakt.

Gelukkig zijn de oorspronkelijke ontwerpen, aantekeningen en maquettes voor de UNESCO Press Room bewaard gebleven. Hierdoor kon de Press Room Chair alsnog volgens origineel ontwerp ontwikkeld worden. De enige wijziging ten opzichte van het ontwerp uit 1958 is dat de draaivoet 6 cm is verhoogd, waardoor de lounge chair voldoet aan de hedendaagse eisen ten aanzien van ergonomie en zitcomfort.

De vorm van de Press Room Chair heeft een duidelijk herkenbaar Rietveld handschrift. Het schuine zitvlak en rugleuning met hoog ogende armleuningen paste Rietveld in tal van zijn ontwerpen toe. Hij omschreef zijn eerste draaibare fauteuil zelf simpelweg als: “Gemakkelijke lage stoel op draaivoet voor UNESCO.”

De Press Room Chair is onderdeel van de Rietveld Originals collectie die wereldwijd exclusief door Spectrum gevoerd.

De Press Room Chair is leverbaar in een gestoffeerde en een leren uitvoering. De bijzondere afwerking van de stiknaden accentueert de strakke, heldere vlakverdeling van de fauteuil, die bovendien in de brede, houten armleggers terug komt.

De asymmetrische kruisvoet van de stoel is verkrijgbaar in mat zwart en RVS en kenmerkt zich door een prachtig tuigleren bandje dat de functie van stoelgeleider heeft.

De armleggers zijn standaard van massief eiken, zwart of whitewash gebeitst, en transparant, mat afgelakt.
Ook kunnen de armleggers in massief Amerikaans noten geleverd worden.

Mooi detail is het gedicht van de Duitse dichter Morgenstern, dat op de bodemplaat van elke Press Room Chair gedrukt is. Dit onderschrijft de mening van Rietveld dat een stoel niet bedoeld is om uit te rusten. Deze lounge chair echter is de perfecte plaats voor momenten van ontspanning!

Limited Edition

De gelimiteerde oplage van 58 stuks, die direct bij introductie is uitgebracht is inmiddels volledig verkocht.


67 x 78 x 78 BxDxH / Zithoogte 42 cm / Hoogte armleggers 60 cm

Downloads

Productbrochure